Τετάρτη 9 Ιανουαρίου 2019

Ακμή μετά τα 25.. Ups we did it again….!


Eμφανίζεται κατά κύριο λόγο στην εφηβική ηλικία και έχει σαν αποτέλεσμα την αυξημένη λιπαρότητα του δέρματος, καθώς και μια ποικιλία βλαβών στο πρόσωπο και το σώμα.
Προκαλείται από την υπερδραστηριότητα των σμηγματογόνων αδένων, με την απόφραξη του εκφορητικού τους πόρου, αλλά και από τον αποικισμό του δέρματος με το μικρόβιο Propionibacterium Acnes.
Όμως… τι γινεται όταν έχουμε να αντιμετωπήσουμε τον εχθρό μετά τα 25??
Στην αιτιοπαθογένεια της Ακμής ενηλίκων γυναικών, σημαντικό ρόλο διαδραματίζουν:

  •         Η κληρονομικότητα: Συνηθέστερη σε γυναίκες που οι μητέρες τους έπασχαν από ακμή μετά τα 25 τους.
  •         Οι ορμονικοί παράγοντες: Τοπικά, στους σμηγματογόνους αδένες, η τεστοστερόνη μετατρέπεται σε διϋδροτεστοστερόνη. Η τελευταία οδηγεί σε σμηγματόρροια και αύξηση της κερατινοποίησης, με αποτέλεσμα να ευνοείται ο αποικισμός του τριχοσμηγματογόνου πόρου με το P. acnes.
  •         Η χρήση καλλυντικών με βαζελίνη και φυτικά έλαια.
  •          Το κάπνισμα.
  •          Το stress.
  •          Η πιθανή χρήση φαρμάκων όπως, κορτικοστεροειδή, αντικαταθλιπτικά, αντιεπιληπτικά κ.α.
  •         Διατροφή: H υπερβολική κατανάλωση υδατανθράκων και λίπους οδηγεί σε υπερινσουλιναιμία, καθώς και η μείωση της ινσουλίνης που οφείλεται στη κατανάλωση Ω3 λιπαρών οξέων, είναι κάποιες διατροφικές συνήθειες που φαίνεται πως ευνοούν την Ακμή. Πολλές μελέτες αναφέρουν τον πιθανό ρόλο του γάλακτος και των γαλακτοκομικών προϊόντων στην Ακμή, μέσω αύξησης της ινσουλίνης του αίματος απλώς αυτό προς το παρόν αποτελέι εικασία.

         Υποστηρίζεται ότι υπάρχει κάποια συσχέτιση της πρώιμης εμμηναρχής με την βαρύτητα της ακμής. Η ακμή είναι βαρύτερη όταν η εμμηναρχή είναι πρωιμότερη.

Η αντιμετώπιση της ακμής είναι σήμερα καλύτερη παρά ποτέ και σχεδόν όλα τα περιστατικά μπορούν να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά, με τις εξάρσεις να περιορίζονται στο ελάχιστο και τον κίνδυνο ανάπτυξης ουλών να μειώνεται σημαντικά.

Όμως μερικές συνήθειες μπορεί να υπονομεύσουν την προσπάθεια ακόμα και τους πιο συνεπείς και πειθαρχημένους ασθενείς να αντιμετωπήσουν τον ‘’εχθρό’’.
·         Το (αδιαμφισβήτητα) βρώμικο κινητό.! Το πρόσωπο παράγει σμήγμα και ιδρώτα που κολλάνε στο κινητό όταν το ακουμπάτε στο αυτί. Εάν δεν το καθαρίσετε, στο επόμενο τηλεφώνημα αυτά θα επιστρέψουν στο δέρμα σας μαζί με τα βακτήρια που θα έχουν αναπτυχθεί. Η λύση είναι να μιλάτε στο κινητό με hands-free ή bluetooth είναι και τάση !!!

  •         Το συνεχές άγγιγμα του προσώπου! Η ακμή μπορεί να εμφανιστεί σε κάθε σημείο του δέρματος στο οποίο ασκείται επαναλαμβανόμενη πίεση. Αν στηρίζετε το πιγούνι σας με το χέρι σας όταν διαβάζετε ή βάζετε το τηλέφωνο ανάμεσα στο κεφάλι και τον ώμο σας όταν μιλάτε ή φοράτε στενά μπλουζάκια, μπορεί να εμφανιστούν σπυράκια της ακμής. Το ίδιο μπορεί να συμβεί και όταν σπρώχνετε συνέχεια τα μαλλιά σας προς τα πίσω, καθώς μπορεί τα χέρια σας να μεταφέρουν μικρόβια στο πρόσωπό σας. Μελέτες έχουν δείξει ότι κατά μέσο όρο αγγίζουμε το πρόσωπό μας 10 έως 12 φορές την ώρα το χειμώνα, και πολύ συχνότερα το καλοκαίρι που ιδρώνουμε και σκουπίζουμε και τον ιδρώτα μας. Επίσης Λέγεται πως όσοι λένε πως δεν αγγίζουν το πρόσωπο τους την ημέρα ,το αγγίζουν ασυναίσθητα τουλάχιστον 200 φορές!!
  •          Τα γυαλιά μας. Τα γυαλιά αποτελούν πρόσθετη ευκαιρία για σπυράκια στη μύτη, αν δεν τα καθαρίζετε καθημερινά. Και αυτό γιατί διευκολύνουν την συσσώρευση σμήγματος, νεκρών κυττάρων και βρωμιάς στο δέρμα, και αποφράσσουν τους πόρους του στα σημεία της μύτης όπου ακουμπούν.
  •          Το πλύσιμο με λάθος τρόπο. Να αποφεύγετε το πλύσιμο με σφουγγάρι, πανάκι, βουρτσάκι και οποιοδήποτε αντικείμενο, γιατί εύκολα συσσωρεύονται βακτήρια σ’ αυτό και επίσης μπορεί να προκαλέσει δερματικό ερεθισμό. Να απλώνετε με γυμνά δάκτυλα το σαπούνι ή/και το καθαριστικό σας, χωρίς να τρίβετε το δέρμα, και να ξεβγάζεστε με χλιαρό νερό. Να αποφεύγετε τη συχνή απολέπιση . Να χρησιμοποιείτε απαλά προϊόντα, χωρίς αλκοόλ, τονωτικά, στυπτικά και απολεπιστικά συστατικά που ξεραίνουν και ερεθίζουν το δέρμα.
  •           Η χρήση πολλών κρεμών ή σαπουνιών ή καθαριστικών. Πολύς κόσμος πιστεύει πως όσο εντονότερη είναι η τοπική θεραπεία της ακμής, τόσο το καλύτερο, αλλά η αλήθεια είναι πως το καλύτερο φάρμακο μπορεί να γίνει φαρμάκι αν χρησιμοποιηθεί σε υπερβολική δόση. Από κάθε κρέμα ή καθαριστικό ή σαπούνι ή αλοιφή για την ακμή να χρησιμοποιείτε κάθε φορά ποσότητα ίση με ένα φουντούκι μικρό για όλο το πρόσωπο.
  •           Η πρόωρη διακοπή της θεραπείας. Όλοι θα ήθελαν να απαλλαγούν από την ακμή σε μία μέρα, αλλά αυτό δεν γίνεται. Χρειάζονται εβδομάδες για να φανεί διαφορά. Η θεραπεία διαρκεί κατά μέσο όρο έξι μήνες ενώ μπορεί να χρειαστεί επανάληψη.
  •           Το "σπάσιμο" των σπυριών (Ω ναι το κάνουμε όλοι !). Αν και κανείς δεν θέλει να τα βλέπει, το καλύτερο είναι να μην τα πειράζετε, διότι αν δεν καθαρίσετε σχολαστικά το σπυράκι και δεν το απολυμάνετε στη συνέχεια, το μόνο που θα έχετε καταφέρει είναι να ωθήσετε πιο βαθιά στο δέρμα το μίγμα κυττάρων, βακτηρίων και πύου που αποφράσσει τον πόρο του. Αυτό έχει ως συνέπεια μεγαλύτερη μόλυνση και ουλή. Αντί να τα σπάτε, λοιπόν, να τους βάζετε την τοπική αλοιφή που έχει συστήσει ο δερματολόγος.
  •           Η ηλιοθεραπεία. Το μαύρισμα του δέρματος απλώς «καμουφλάρει» την ακμή επειδή δεν φαίνονται τόσο πολύ τα σπυράκια της όσο στο λευκό δέρμα. Ωστόσο μερικά φάρμακα της ακμής κάνουν το δέρμα ευαίσθητο στην υπεριώδη ακτινοβολία (UV) του ηλίου, ενώ είναι καλά τεκμηριωμένο ότι το μαυρισμένο δέρμα είναι ένα καμένο δέρμα, δηλαδή έχει υποστεί βλάβες από τον ήλιο. Επειδή αυτό αυξάνει τον κίνδυνο δερματικού καρκίνου, να λαμβάνετε μέτρα προστασίας ( αντηλιακά κατάλληλα για ακμή)  - και να αποφεύγετε για τον ίδιο λόγο τα σολάριουμ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θέρος ανήκατε μάχαν ! Πώς να προστατευτόυμε απο τον ''κακό'' μας φίλο?

Ο ήλιος είναi πηγή ζωής. Η βιταμίνη D είναι ουσιαστική για τη διατήρηση τηςυγείας της επιδερμίδαςαλλά και ολόκληρου του οργανισμού μας. Σ...